رک شبکه چیست؟
رک در IT و شبکه به سختافزاری گفته میشود که ماژولهای سختافزاری نظیر استوریج، سرور، روتر، سوییچ، یو پی اس و دیگر تجهیزات شبکه در آن قرار میگیرند. از این رودر فضایی امن و مناسب، طبقات منسجمی برای نگهداری تجهیزات فراهم میشود. رک شبکه یا باز هستند یعنی فاقد هرگونه دیواره میباشند و یا بسته هستند که در و دیوار دارند. چون سختافزارهای شبکه از استاندارد ویژه پیروی نمیکنند، رک هم با رعایت استانداردهایی از این دست میتوانند برای کلیه سختافزارهای شبکهای مورد استفاده قرار بگیرد. رک شبکه، اغلب از جنس ورق ST14 تهیه و تولید میشود .
انواع رک شبکه
همانطور که گفتیم رکها دارای انواع بسیار زیادی هستند که در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت که عبارتند از:
رک دیواری در اندازههای مختلف سایز ۴ و ۶ و 7 و ۹ و ۱۲ یونیت در بازار عرضه و تولید میشود. عمق رکهای دیواری 35 و ۴۵ و ۶۰ سانتیمتر است. از این رک شبکه در جاهای مختلف مانند شبکههای خانگی و کوچک یا تجهیزات Edge استفاده میشود. این تجهیزات ارتباط دو شبکه را برقرار میکنند که به طور مثال ارتباط دو بخش از شرکت و سازمان، فیلترینگ، کار روتینگ و… را انجام میدهد.
از این رک شبکه برای نصب سرور و تجهیزات مربوط به شبکه کمک گرفته میشود. کاربرد رک ایستاده در دیتاسنترها و مکانهایی است که تعداد تجهیزات شبکه و سرور در آن زیاد میباشد. بیشتر مکانهایی که از این نوع تجهیزات شبکه استفاده میکنند علاوه بر داشتن رک دیواری دارای رک ایستاده هم هستند. با این تفاوت که رکهای شبکه اندازه بزرگتری دارند و روی زمین قرار میگیرند. همچنین احتمال دارد پایه و چرخ ضدزلزله هم دارا باشند. اگر رکها چرخدار باشند، میتوانید نت رک و سرور رک را به صورت۳۶۰ درجه بچرخانید.
رکهای ایستاده در اندازههای ۱۲ و 16 و ۱۸ و ۲۲ و 37 و۴۲ و۴۷ یونیت وجود دارد. همچنین عمق رکهای دیواری ۶۰ و ۸۰ و ۱۰۰ سانتیمتر است. علاوه بر این این تجهیزات میتوانند وزن بسیار زیادی را هم تحمل کنند به طور مثال میانگین وزن احتمالی برخی مدلها تا 19 کیلوگرم هم میرود.
اهمیت رک شبکه
رک شبکه و سرور باعث بالایی راندمان کاری و سرعت و افزایش بهره وری در کارها میشود. نگهداری از تجهیزات و سرور شبکه با استفاده از رک راحتتر است و نکته قابل تاملتر این است که افزایش امنیت شبکه را به همراه خواهد داشت. شاید در نگاه نخست، هزینه برای خرید رک شبکه و سرور کمی سخت باشد ولی با در نظر گرفتن مزایایی که این تجهیزات برای شما فراهم خواهد کرد، خرید رک شبکه برای شما ارزش پیدا خواهد کرد.
-
افزایش امنیت
-
افزایش کارایی
-
نگهداری راحتتر از سرور و تجهیزات شبکه
جزء مواردی هستند که باعث میشوند سرور و تجهیزات مربوط به شبکه را در این محفظههای ویژه نگهداری کنید.
اجزای رک شبکه
رک سرور و رک شبکه دارای اجزا و بخشهای مختلفی هستند که نام هر قسمت بسته به برند تولیدکننده آن ممکن است متفاوت باشد؛ ولی از نظر ساختار کلیه برندها شبیه به همدیگر هستند و استفاده مشابهی هم میتوان از این تجهیزات داشت. برخی از مهمترین اجزای رک شبکه عبارتند از:
-
فریم اصلی Main Frame
این بخش قاب اصلی رک است که از پیچ کردن و جوش دادن ستون و صفحات به همدیگر طراحی و تولید میشود. این فرایند باعث میشود تا توان و قدرت رک شبکه در برابر زلزله و شوک افزایش پیدا کند.
-
آداپتور یا Mounting Rail
از این ریل برای قرار دادن سرور رک مونت در درون رک شبکه بهرهبرداری میشود و احتمال دارد به نام Mounting Rail هم مشهور باشد. روی ریل، سوراخهایی تعبیه شده که برای نصب تجهیزات مختلف بر روی آن مورد استفاده واقع میشود استاندارد فاصله بین ریل ها 19 اینچ است
-
درب رک
از نظر امنیت، نصب درب در جلوی رک شبکه ضروری است.درب های به دو مدل تقسیم بندی میشوند که عبارتند از :1.فریم دار شیشه ای (میتوان داخل رک را دید) 2.درب های مشبک(دارای حفره های زیادی روی درب است که باعت جابجایی هوای گرم داخل رک میشود از این مدل درب بیشتر در دیتاسنتر ها استفاده می گردد)
درب رک با نام Closed Door بخش شیشهای داراست که میتوان داخل رک را به کمک آن دید. در این نوع رک باید از فن کمک گرفت تا تهویه هوا بهتر انجام شود. در رک برند Open Door دارای سوراخهای روی در است که منجر به جابجایی هوای گرم و ورود هوای خنک به داخل محفظه میشود. این نوع رک شبکه بیشتر در دیتاسنترها مورد استفاده واقع میشود.
همچنین درب پشتی رک شبکه Rear Door مثل در جلو طراحی شده ولی لزوماً یکسان نیستند و احتمال دارد درب جلو به صورت تکی Single Door باشد و در پشتی به صورت Double Door طراحی شده باشد.
-
پنل بغل Side Panel
دیواره سمت چپ و راست را ترک با نام Side Panel شناخته میشود که دارای انواع بسیار زیادی است. احتمال دارد سوراخهایی برای کابل کشی بر روی این دیوار تعبیه شده باشد. بنابراین باید بر اساس نیازهایی که دارید دیواره رک را انتخاب کنید.
-
سقف رک
سقف رک همانند دیواره رک در انواع طرحهای مختلفی طراحی شده است که نوع باز و یا سوراخ دار این تجهیزات برای استفاده راحت تر در کابل کشی مورد استفاده قرار میگیرد. اما در مدل در بسته باید جایی برای نصب فن تعبیه شده باشد تا جریان هوا در دستگاه از پایین به بالا انتقال داده شود.
-
کف رک
بیشترین مورد استفاده از کف رک برای افزایش مقاومت در زمان وقوع زلزله است.
-
پایه و چرخ
رکهای ایستاده احتمال دارد دارای چرخ باشند. اما اغلب پایههایی دارند که برای ثابت نگه داشتن آن و یا تنظیم کردن رک شبکه بر روی سطوح ناصاف استفاده میشود. اگر در این تجهیزات از چرخهای محکمتر و بزرگ استفاده شود؛ میتوانند وزن زیادتری را تحمل کنند و فاصله بیشتری حرکت کنند. همچنین اگر به مدلهای دیواری این تجهیزات چرخ نصب شود، میتوانید آنها را به صورت ایستاده روی زمین یا زیر میز قرار دهید.
-
امنیت و قفل رک
امنیت این تجهیزات تنها به قفل منتهی نمیشود. اکسسوریها و ابزارهایی برای تأمین امنیت بیشتر مانیتورینگ و رک شبکه وجود دارد که به سه نوع کلی تقسیمبندی میشوند و عبارتند از قفل اثر انگشت، قفل سوئیچی، قفل ریتال.
رک بیرونی (OUTDOOR)
رک Outdoor یا رک بیرونی به آن دسته از رکهای شبکه گفته میشود که نسبت به شرایط محیطی و فیزیکی مقاوم بوده و میتوانند از تجهیزات درون خود در برابر این شرایط محافظت کنند. حالتی را در نظر داشته باشید که به دلیل نوع شرایط و سیستم خود مجبور باشید که تجهیزات خود را مانند سوییچ و … را در محیطی باز قرار دهید. در این زمان استفاده از رک اوت دور سبب محافظت از این قطعات در برابر گرد و غبار، باران، آب، حتی سرقت و … میشود.
نتیجهگیری
به طور کلی رک در IT و شبکه به سختافزاری گفته میشود که ماژولهای سختافزاری نظیر استوریج، سرور، روتر، سوییچ، یو پی اس و دیگر تجهیزات شبکه در آن قرار میگیرند. از این رودر فضایی امن و مناسب، طبقات منسجمی برای نگهداری تجهیزات فراهم میشود. امیدواریم از نکاتی که در باره رک شبکه گفته شد، راضی بوده باشید